Wanneer coaching

 

Algemeen

Coaching kan iets voor je zijn als het je aan plezier en voldoening ontbreekt op je werk of in je privéleven. Soms weet je niet waar dat vandaan komt. Het kan ook zijn dat het voor jezelf al wel duidelijk is waar je tegen aanloopt; je draait in cirkels rond en je wilt iets veranderen, maar hoe doe je dat? Het woord veranderen betekent: wisselen van gedaante. In de natuur zie je een gedaanteverwisseling heel mooi bij een rups die een vlinder wordt. Zonder dat je er bij stil staat, verander je zelf ook. Niet alleen uiterlijk, maar ook van binnen. Je verandert van gedachten, zelfbeeld, voorkeur, vriendschappen. Ieder mens heeft eigenheid, een X-factor. Als je die eigenheid wilt ontwikkelen, heb je goede omstandigheden nodig. Als je je niet volgens je eigenheid ontplooit, kan je in de knel komen. Dan kies je bijvoorbeeld het verkeerde beroep, de verkeerde partner of je merkt ‘er klopt iets niet’. In een coachtraject ga je op zoek naar jouw eigenheid, jouw X-factor.
 

Laat jij alles van jezelf zien?Laat jij alles van jezelf zien?

 

Persoonlijk

Wil je zelf gecoacht worden? Of je nu eenentwintig bent, zesendertig, drieënvijftig of zevenenzestig, een heel  leven komen er onverwachte uitdagingen op je pad. En elke keer biedt dit je een kans om te groeien, jezelf verder te ontplooien. Zelfontplooiing betekent investeren in jezelf. Soms weet je wel hoe je het anders zou willen. Tegenwoordig zijn er genoeg zelfhulpboeken geschreven die je vertellen hoe je met verschillende obstakels in het leven om zou kunnen gaan. In theorie is dat mooi, maar om het zelf in de praktijk te brengen, blijkt lastiger. Je valt toch vaak terug in je oude patroon. Tijdens het coachtraject help ik je patronen te herkennen in je gedrag, welke belemmerend kunnen werken voor het behalen van je doelen. Tegelijkertijd help ik je om op zoek te gaan naar je innerlijke drijfveren en kwaliteiten. Tijdens een coachtraject keer je je aandacht naar binnen toe. Je kunt andere mensen niet veranderen, dus  je onderzoekt wat jij aan de situatie kan doen. Bij coaching blijf je dus niet alleen maar praten over, maar ga je ook daadwerkelijk aan de slag om het anders te gaan doen! En het ‘anders doen’, kan net in een richting zitten waar je nog niet aan had gedacht.

Mogelijke thema’s:

 • Keuzes maken
 • Omgaan met veranderingen
 • Studie- en Loopbaanvraagstukken
 • Balans tussen werk en privé
 • Zingevingsvraagstukken
 • Inzicht in kwaliteiten en valkuilen
 • Effectief communiceren
 • Omgaan met tegenslag
Aan de slag; boor je innerlijke drijfveren en kwaliteiten aan!
Aan de slag; boor je innerlijke drijfveren en kwaliteiten aan!

 

Zakelijk

Ben je leidinggevende en begeef je je met je team in een ontwikkelingsfase? Kun je hierbij zelf coaching gebruiken of zou je graag gerichte coaching voor een aantal medewerkers willen? Of je nu leidinggevende bent van een onderwijsinstelling, een zorginstelling, een verzekeringsmaatschappij, een winkelketen of een horecaonderneming; als je de leiding hebt over een bedrijf, dan wil je dat het goed loopt. Maar hoe weet je eigenlijk of het goed loopt? En nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat het goed blijft lopen? Door er achter te komen wat er speelt bij werknemers kun je snel inspelen op behoeften, wensen en onrust. Door te stimuleren wat goed gaat en de kwaliteiten van je werknemers te benutten, zorg je voor continuïteit van je onderneming. En daar waar nodig kun je bijsturen als er van een welvarende koers wordt afgeweken. Door middel van coaching krijg je dit snel in het vizier. Als je wilt dat je bedrijf goed loopt, investeer dan in je werknemers, want zij zíjn je bedrijf!

Maarten Kouwenhoven beschrijft in zijn boek ‘Het handboek Strategisch Coachen’ naar mijn idee treffend waar het om gaat: “Een bedrijf is een systeem waarbij ieder individu een bijdrage levert. Medewerkers zijn niet gelijk, maar gelijkwaardig aan elkaar. (…) In bedrijven leidt het streven naar uniformiteit tot ‘de wet van Jan met de korte achternaam’. Een sollicitatiecommissie kiest die persoon met wie zij tijdens de sollicitatieprocedure het beste contact had. Dat is dus de sollicitant die het meeste met hen overeenkomt. Maar die persoon moet tijdens het sollicitatiegesprek zich niet slimmer voordoen dan de commissieleden, want dat is voor hen bedreigend. Op die manier komen er in de organisatie steeds meer medewerkers van dezelfde soort, maar dan minder slim. Van die medewerkers heb je weinig last en ze passen goed in de organisatiecultuur. Met als gevolg dat het bedrijf aan uniformiteit te gronde gaat.”

Als een werknemer lekker in z’n vel zit, straalt hij dat uit naar zijn collega’s, zijn leidinggevende(n) en “de klant”. Investeer in de eigenheid van je werknemer en je organisatie bloeit als nooit te voren. Omdat ‘het’ allemaal meer vanzelf gaat; een gemeenschappelijk doel, met ieders eigen unieke bijdrage!

Mogelijke thema’s:

 • Functioneren in een nieuwe functie
 • Het ontwikkelen van specifieke competenties
 • Timemanagement
 • Omgaan met stress en/of werkdruk
 • Re-integreren na een burn-out
 • Functioneren in een team
 • Inzicht in kwaliteiten en valkuilen
 • Effectief communiceren
 • Begeleiden van intervisiegroepen

Coaching – Persoonlijk – Onderwijs